2010. február 14., vasárnap

Közkívánatra

A Prímakonyhában találtam.

Napsugárfánk

Hozzávalók:

A tésztához:5dkg élesztő, 1dl (kb. 10dkg) cukor, 3dl tej, 10dkg vaj vagy margarin, 9dl (kb. 55dkg liszt), csipetnyi só

Töltelékhez: kb. 1csomag megfőzött és kihűlt vaníliás puding (4dl tejjel)

Lekenéshez: 1tojás

Mártogatáshoz: 10dkg vaj, kb. 15dkg kristálycukor

Az élesztőt a tejben felfuttatni kis cukorral liszttel hinteni, majd a hozzávalókkal(lisztnek csak a 2/3ával) együtt simára dagasztani. Kicsit lágy legyen a tészta, az a jó. Letakarjuk, kelesztjük kb. 30-40 percig. Amíg kel a tészta a pudingot elkészítjük.

Mikor megkelt gyúródeszkára tesszük a tésztát és lisztel jól alaposan kidolgozzuk, nyugodtan tehetünk hozzá lisztet, ha felveszi. Semmiképp ne legyen a tészta keményebb egy fonott kalács tésztájánál. Mikor jól kidolgoztuk a tésztát kettéosztjuk. Az egyiket letakarva félretesszük, a másikból kb. 5cm átmérőjű hengert sodrunk, amit 12 egyforma korongokra fölvágjuk. A tenyerünk közt egyenként meggömbölygetjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ne tegyük túl közel egymáshoz őket. A fánkok közepét ujjal benyomkodjuk, de óvatosan nehogy kilyukasszuk. A maradék tésztával ugyan így járunk el. A pudingot ami már kihűlt, kis kanállal a fánkok közepébe halmozzuk. ismét pihentetjük 15 percet. Magas fokon kb. 210-230fokon 12-15percig sütjük.

Mikor a fánkok megsültek, a vajat megolvasztjuk és a fánkokat ebbe a vajba mártogatjuk bele majd a cukorba(én szórtam, úgy jobb).

Más mint az olajban sült fánk, de éppen ezért jobb! Finom, puha tésztája van(még másnap reggel is nagyon finom volt a tej/kávé mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése