2010. július 5., hétfő

Skarlát

AZ éjszaka nyugtalanul telt. Milán fel-fel sírt/nyöszögött.
Reggelre már láza nem volt, de a szája annyira de annyira vörös volt, dagadt és belül tele hólyagokkal, hogy elvittük reggel8ra Apával az orvoshoz. Persze doktornénik (újra) szabadságon van, helyettesítik. De csak9től. Így Apa dolgozni ment, mi hazajöttünk, fél órás játékra-persze csak állt avárban, de nem játszott milán atöbbiekkel.
Visszamentünk, rengetegen voltak. Másfél órát vártunk, addig Milán az egyik pelenkázón feküdt keresztben, Anna és Peti történeteit olvastam.

Kedves, szimpatikus doktornő fogadta Milánt. Megnézte, azt mondta, hogy nagyon csúnya vírusfertőzés. Skarlát. Fertőző.

Mollit azonnal elvitte anyukája. Csak imádkozni tudunk, hogy nem kapta el(sajnos szombaton Lillivel is találkoztak)

Délután Milán csak feküdt, kicsit aludt...enni ma 1 falatot sem, inni nagyon nehezen. Rettenetesen fájhat a szája.

Délutánra PATRIK is BELÁZASODOTT. 39.6. 1 kúppal6ra virgonc lett, de este 8ra újra 39.6. 9kor kivittük az ügyeletre. Hólyagos a torka.. .
"AZ biztos, hogy az a baj, mint a testvérének"
Fél10óta alszanak.


Mintha csak Milán tüneteit olvasnátok:
A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is. Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. Néhány nap után a lepedék letisztul, így a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik, ez az úgynevezett málnanyelv-tünet. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi. Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.

Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt megszűnik. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása elhalványodik. Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése