2010. október 13., szerda

Laryngitis=rémálom

Patrikot egészségesen fektettük le tegnap este.
Éjszaka felsírt, és kutyaugatásszerű volt a köhögése.
Reggel rohantam Vele az orvoshoz.

A doktornő semmit nem mondott a laryngitis-en kívül.
Így net elé ültem, hogy tudjunk valamit. Nem nyugodtam meg.
Még szerencse,hogy Rectodeltünk van itthon-még egy ügyeletes orvos írta Milánnak. Mert most is, hogy 1 órája alszik, olyan rohamszerű köhögések jönnek rá álmában....félelmetes. A gyomrunk görcsben, nem is merjük felügyelet nélkül hagyni 1 percre sem.

sajnos estére be is lázasodott.

Croup syndroma (Krupp szindróma) - gégehurut - laryngitis subglottica

A vírusfertőzések gyakrabban érintik a gégét, a légcsövet vagy a hörgőket.
Tünetek: Típusosan az éjszakai, hajnali órákban, pár napos bevezető nátha után, a téli-őszi időszakban jelentkezik. (A gyermek „egészségesen” fekszik le, a Szülők hangos, ugató köhögésre, kifejezett belégzési nehezítettségre, stridorra, fulladásra ébrednek.) Nedves, ködös időben szokott jelentkezni. A kisgyermekek gyakran megijednek a kiadott hangtól, heves sírásba kezdenek, melynek köhögés, erőltetett légzés a vége. A köhögési hang rekedt kutyaugatáshoz hasonlít. Súlyosabb esetben a bordaközi izmok, és a szegycsont felett levő rész behúzódását is észleljük.
Teendő: A krupp tünetei igen riasztóak a gyakorlatlan szülő és gyermek számára egyaránt. Gyors segítség ilyenkor, ha gyermeket felöltöztetve a hideg levegőre visszük, ablakot nyitunk, hidegpárát alkalmazunk. A tapasztalt családoknál szteroid tartalmú kúp (Rectodelt) is van otthon (ha nincs, akkor majd ezután lesz), melynek alkalmazása után várható a tünetek enyhülése. Orvosi segítségre súlyos, fenti terápia után fél órával is jelentkező stridor esetén lehet szükség, illetve első alkalommal vagy csecsemőkorban. A betegség az éjszakai órákban jelentkezik, nappal általában tünetmentesek. Akik nappal is fulladnak, súlyosabb esetnek számítanak, valószínűleg kórházi kezelésre szorulnak. A csecsemők, fiatal kisdedek közreműködés hiányában ronthatják saját esélyeiket az erőltetett légvétellel, sírással. A betegek rendszerint mentővel vagy első ügyeleti ellátás után érkeznek kórházba, ahol a súlyossági foktól függően kapnak gyógyszeres kezelést (Inhalációs kezelés) folyamatos hidegpárásítás mellett.
A betegség lefolyása: A krupp 1-2 nap alatt oldódik, a betegség hurutos köhögéssel, náthával fejeződik be. Ritkán intenzív osztályos ellátás, gépi lélegeztetés válhat szükségessé. A korábban alkalmazott gégemetszést ma már nem végezzük. Annak a gyermeknek, akinek egyszer volt kruppos megbetegedése, kisiskolás koráig várható, (főleg télen,) hogy lesz még hasonló tünete. A krupp 5 éves kor felett már ritka betegség.
Hidegpárásító és a szteroidos kúp beszerzése az otthoni ápolást megkönnyíti.

4 megjegyzés:

  1. Vajon hol szedhette ezt ossze Patrik? Nagyon sajnalom, remelem nyugodt ejszakatok es segit ez a kup es nem kap megint kohogo rohamot! Puszi a kisbetegnek!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Mi már másodszorra csínáljuk végig! A 7éves fiunknak 3évesen jött elő, és most már talán elnövi! Viszont az 1 éves lányunkkal most jöttem haza a kórházból 2 nap után! Azt mondhatom, már tapasztaltak vagyunk(sajnos), de mégis újra megijedtünk! Már csak azért is mert jóval kissebb, mint amikót Matyikánknak előjött! De Hanna-babais nagyon jól viselte! ÍKitartás minden olyan szülőnek, akinek gyermeke(gyermekei) Laryngitises! Üdv. Anikó

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    /Tegnapelőtt semmi bajom nem volt, tegnap reggelre meg semmilyen hangom nem volt, vagy pedig kappanhag, ami elég vicces, és csúnyán köhögök. Ennek van a szezonja. De ez nem az én blogom,bocsi, csak példaként említem,milyen gyorsan változik az állapotunk./
    Azért írok, mert Peti is hasonlókkal küszködött, szinte csak ilyen éjjelugatós baja volt, ha beteg lett. Azt mondta több doki, hiszen eleinte rohantunk vele éjjelente az ügyeletre, hogy 4-5 éves korára kinövi. Köszi... Borzasztó az a hang, elhiszem, hogy rémálomként éltétek meg és sajnálom kis Patrikot, remélem, gyorsan túllesztek rajta.
    Rectodelt 1-2 rendbehozta Petit, nappal tényleg semmi tünete nem volt, illetve az ilyen ugatós köhögés után átbillent hurutos köhögésbe és már bocsi, de kihányta a felgyülemlett trunyit.Mire megszoktuk, hogy hogyan történnek nála ezek a "rohamok", már ki is nőtte, igaz, tartott vagy két évig :(...

    A hideg párásító nekünk nagyon bevált, ügyeletes orvos ajánlotta, hogy szerezzük be,még az első ilyen rohamnál rohantunk mindenestül éjjel fél 3-kor a tescoba és be is üzemeltük.

    Ezek szerint Patrik hajlamos lesz erre a légcsőhurutra. Sokat olvastam anno én is a témáról, nem lehet szerintem megelőzni...

    Puszilom azt a kis piros orcáját, gyógyuljon gyorsan, Milán meg ne legyen beteg!

    Erika

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok,

    hogy aludt a kis beteg?

    Jobb már neki valamivel?

    Puszi:

    Erika

    VálaszTörlés